31 Αυγούστου 2019

Εκεχειρία από σήμερα στην Idlib, αλλά οι βολές ΠΒ του Συριακού Στρατού καλά κρατούν

Φαίνεται πως ο Ερντογάν τα κατάφερε τελικά και πήρε παράταση στην επικείμενη ήττα της Τουρκίας στη Συρία, μέσω της επισκεψής του στη Ρωσία τις προηγούμενες μέρες. Σύμφωνα με το AFP, η Ρωσία τελικά μεσολάβησε ούτως ώστε να επιτευχθεί μια εκερχειρία από σήμερα το πρωί μεταξύ του Συριακού Στρατού και των τρομοκρατών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, με την πρόφαση της "ανθρωπιστικής κρίσης".

Το όλο ζήτημα είναι όμως η διάρκεια της παραπάνω εκεχειρίας, καθώς και η τήρηση της από όλους τους εμπλεκόμενους. Ακόμα δεν ξεκίνησε, και το Συριακό Πυροβολικό την "έσπασε" μέσω συνεχών δραστικών βολών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι ο Ερντογάν έχει μπλέξει άσχημα την Τουρκία, και την έχει μετατρέψει σε "υποχείριο" της Ρωσίας. Μένει να δούμε και την κατάληξή της, διότι οι Ρώσοι δεν φημίζονται και για την συμπαράσταση τους στους "επιφανειακούς" συμμάχους τους...






Από Middle East Eye, μετάφραση AmynaGR.

Ο εναέριος βομβαρδισμός του τελευταίου αντάρτικου οχυρού στην επαρχία Idlib από τη Συριακή Αεροπορία έχει σταματήσει από σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP.




Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας το Σάββατο, σύμφωνα με μια ομάδα ακτιβιστών, αφού η κυβέρνηση συμφώνησε να σταματήσει τον εναέριο βομβαρδισμό της ως μέρος μιας συμφωνίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

"Δεν υπάρχουν αεροπλάνα στον ουρανό και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν σταματήσει", δήλωσε ο Ράμι Αμπντούλ Ράχμαν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βρετανία, ο οποίος παρακολουθεί τον πόλεμο χρησιμοποιώντας διάφορες πηγές στη "γραμμή του πυρός".

"Οι επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων συνεχίστηκαν, ωστόσο, παρά τη συμφωνία", πρόσθεσε.
"Πηγές ανέφεραν ότι το Συριακό Πυροβολικό έχει συγκεντρώσει πλέον τα πυρά του σε τρία χωριά , από τότε που άρχισε η εκεχειρία".

Η κυβέρνηση της Συρίας συμφώνησε με τη συμφωνία, αλλά μια στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι ο στρατός «διατηρεί το δικαίωμα να ανταποκριθεί στις παραβιάσεις» που διαπράττουν αγωνιστές, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η εκεχειρία ήρθε μετά την επίσκεψη του  Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, όπου επιδίωξε τη βοήθεια της Ρωσίας για να αποκλείσει αυτό που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε ως έναν από τους χειρότερους ανθρωπιστικούς "εφιάλτες", στην οκταετή σύγκρουση της Συρίας.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι 43 κέντρα υγείας και 87 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχουν επηρεαστεί από τις σφοδρές μάχες στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια ανθρώπους.