31 Αυγούστου 2019

ΠΑΤΕΝΤΑ: Α/Α σύστημα SA-6 (Kub) πάνω σε Iveco Puma 6x6 από την GNA στη Λιβύη!!



Σε μια ομολογουμένως "περίεργη" πατέντα προέβησαν οι δυνάμεις της Libyan Dawn, που υποστηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά του LNA του Στρατηγού Χαφτάρ. Συγκεκριμένα, αντικατέστησαν το όχημα φορέα του Α/Α συστήματος SA-6 με το ΤΟΜΠ Puma. 

Ο λόγος που αναφέρουμε αυτή την πατέντα, ως "περίεργη", είναι διότι το επιλεχθέν όχημα είναι μάλλον ακατάλληλο για την παραπάνω μετασκευή. Ειναι τροχοφόρο 6x6, είναι μικρού μήκους και πλάτους, και γενικά είναι ολίγον "λίγο".




Επίσης, δεν ξέρουμε και κατά πόσο είναι ικανό να διεξάγει επιχειρήσεις ένα τέτοιο οπλικό σύστημα, διότι θεωρούμε (είναι σίγουρο) ότι  θα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ευστάθειας όταν είναι φορτωμένο με πυραύλους.   

SA-6 (2K12 Kub)

Είναι ρωσικό Α/Α σύστημα, το οποίο σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 60, και ξεκίνησε την παραγωγή του στα τέλη της δεκαετίας του 70 (1968). Επί της ουσίας, είναι ο πρόγονος των Α/Α συστημάτων μέσου βεληνεκούς Buk, τα οποία διαθέτει και η Κύπρος.

Έχει 22-24 χλμ μέγιστο βεληνεκές, σε ύψη μέχρι και 24.000 ποδιών. Έχει δυνατότητα κατάρριψης στόχων που κινούνται μέχρι και με 1,8 Mach.

Iveco Puma 6x6

Eίναι σειρά οχημάτων της Ιταλικής Iveco στα τέλη του 2000, η οποία αναπτύχθηκε για  να καλύψει τις ανάγκες του Ιταλικού Στρατού σε τροχοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), και σε οχήματα Αναγνώρισης. Για την πρώτη ανάγκη, αναπτύχθηκε το Puma 6x6, το οποίο έχει βάρος της τάξης των 8 τόνων, και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 8 πλήρους εξοπλισμένους στρατιώτες. Πέραν της βασικής έκδοσης, το Puma 6x6 παράχθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του Ιταλικού Στρατού και σε ειδικά οχήματα, όπως ασθενοφόρα, φορείς όμων 81 χιλ, και φορείς Α-Τ όπλων.