28 Αυγούστου 2019

Η Κίνα ναυπηγεία και δεύτερο LHD Type 075



Το Κινέζικο Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει τους φρενηρεις ρυθμούς ναυπηγησεων, προκαλώντας την έντονη ανησυχία τόσο των γειτονικών χωρών όπως η Ν.Κορεα, Ιαπωνία, Βιετνάμ και Ταϊβάν, όσο και τη Δύση.

Σύμφωνα με πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες πολιτικού δορυφόρου (17 Αυγούστου), φαίνεται πως η Κινα ξεκίνησε την κατασκευή και του δεύτερου LHD (Πλοίο Αμφιβιων Επιχειρήσεων - Ελικόπτερο φόρο) Type 75. Πιο συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες αποκάλυψαν πως στην δεξαμενή που κατασκευαζοταν μέχρι και τις 6 Ιουνίου το όγδοο LPD Type 71, πλέον έχουν ξεκινήσει εργασίες ναυπήγησης ενός νέου πλοίου, οπου τα στάδια κατασκευής είναι μέχρι στιγμής πανομοιότυπα με αυτά του πρώτου LHD Type 71.

Το πλοίο LHD Type 71 είναι ένα Ελικοπτεροφόρο εκτοπίσματος 40.000 τόνων, από όπου μπορούν να επιχειρήσουν μέχρι και 30 ναυτικά και επιθετικά Ελικόπτερα. Η Κίνα σκοπεύει να ναυπηγησει σε πρώτη φάση 3 πλοία προκειμένου να ενταχθούν στις σχεδιαζόμενες ομάδες μάχης των νέων αεροπλανοφορων της.

Σημειωνεται, ότι τα LHD μπορούν κάλλιστα να μεταμορφωθούν σε μίνι-Αεροπλανοφόρα με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών κάθετης από-προσγείωσης, κάτι το οποίο αν πράξει η Κινα (κάτι μας λέει πως θα το κάνει) , θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για τις γειτνιαζουσες αεροναυτικες δυναμεις.