29 Αυγούστου 2019

73 SM-3 BlockIIA για την Ιαπωνία, έναντι 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (!)




Η Ουάσινγκτον ενέκρινε την πώληση  73 αντιβαλλιστικών πυραύλων SM-3 Block IIA στην Ιαπωνία την Τρίτη, συνολικής αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συγκεκριμένη προμήθεια έγινε έπειτα από μια σειρά νέων δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρειο Κορέα που θα μπορούσαν να την ίδια την Ιαπωνία.

Οι SM-3 Block IIA κατασκευάζονται από τη Raytheon, κι έχουν σχεδιαστεί ώστε να εκτοξεύονται από το σύστημα πλοίων Aegis για να αναχαιτίζουν εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους.

Η πώληση ήρθε καθώς η Βόρεια Κορέα επεκτείνει τις ικανότητές της στα βαλλιστικά βλήματα και ΠΕΠ, έχοντας καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους μέσης και μεγάλης εμβέλειας, ενδεχομένως με πυρηνικές κεφαλές, που θα μπορούσαν να πλήξουν τόσο την Ιαπωνία όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.





O πύραυλος SM-3 Block IIA είναι η "κορυφή του παγόβουνου" στον τομέα των αντιβαλλιστικών βλημάτων, με τις επιδόσεις του να ζαλίζουν. 2.500 χλμ βεληνεκές, 13,2 Mach ταχύτητα και τερματική κατεύθυνση με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς όλων των σημερινών αισθητήρων, στην κυριολεξία "ρίχνει' ο,τι πετάει....