26 Αυγούστου 2019

Υπογράφτηκε χρηματοδότηση της Ρωσίας για την ενίσχυση των "Ενόπλων Δυνάμεων" της Αμπχαζίας.



Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο υπουργός Άμυνας της Αμπχαζίας Μιράμπ Κισμάρια υπέγραψαν συμφωνία για τη χρηματοδότηση του κόστους εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Αμπχαζίας.

"Σήμερα θα μελετήσουμε και θα υπογράψουμε τη συμφωνία για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μας για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμπχαζίας. Καλώς ήλθατε στη Μόσχα", δήλωσε ο Shoigu στη συνάντηση με τον Αμπχαζιανό ομόλογό του.

Επανέλαβε ότι η Ρωσία και η Αμπχαζία έχουν κοινές απόψεις σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. «Ήμασταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της δημοκρατίας και συνεχίζουμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένη βοήθεια. Τα έγγραφα και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 και, φυσικά, η στρατιωτική μας βάση, την οποία ενισχύουμε και η οποία εγγυάται τη σταθερότητα, έχουν μεγάλη σημασία », τόνισε ο Shoigu.

Η στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών ξεκίνησε επίσημα όταν η Ρωσία αναγνώρισε την Αμπχαζία ως ανεξάρτητο κράτος. Αυτό συνέβη μετά την "επιθετικότητα" της Γεωργίας κατά της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας τον Αύγουστο του 2008.Τότε η Ρωσία, εισέβαλε στη Γεωργία προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα τόσο της Ν.Οσετίας και Αμπχαζίας, όσο και τα δικάς της, κι από τότε διατηρεί στρατιωτικές βάσεις και στις 2 περιοχές. Στην Αμπχαζία μάλιστα υπάρχουν και συστοιχίες S-300 προκειμένου να ελέγχουν όλο τον εναέριο χώρο της Γεωργίας. 

Θυμίζουμε ότι για τον ΟΗΕ οι παραπάνω περιοχές είναι επαρχίες της Γεωργίας. De facto όμως, το Γεωργιανό κράτος δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτά τα εδάφη...