23 Αυγούστου 2019

ΗΠΑ: "Η προσφορά Patriot στην Τουρκία έχει ήδη λήξει".



Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν κι επίσημα την προσφορά στην Τουρκία για την πώληση συστοιχιων Patriot ως "ακυρωτικό αντιμετρο" στην απόκτηση ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 από την Τουρκία, ανέφερε το CNN την Πέμπτη. 

"Έχουμε ενημερώσει επανηλλειμενως την Τουρκία ότι η τελευταία μας προσφορά των Α/Α Patriot θα αποσυρθεί εάν αρχισει η παράδοση του συστήματος S-400. Η προσφορά των Patriot συνεπώς έχει λήξει", ανέφερε στο CNN αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.  Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο, ενέκρινε την πώληση συστοιχιών Patriot, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία. Ωστόσο, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που έφτασε στην Τουρκία τον Ιανουάριο έθεσε την ακύρωση της συμφωνίας S-400 ως προϋπόθεση για την πώληση του συστήματος πυραυλικής άμυνας Patriot.  

Αυτό το "άκυρο" των Αμερικανών έρχεται μολις ένα μήνα μετά την άρνηση πρόσβασης της Τουρκίας στην απόκτηση και συμπαραγωγή του F-35.
Θυμιζουμε, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματούν την παράδοση των 100+ stealth μαχητών F-35 που ήθελε συνολικά  η Τουρκία, αμέσως μετά την έναρξη των παραδόσεων των S-400 από την Άγκυρα. 

Το Πεντάγωνο ανέστειλε επίσης και τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα για την κατασκευή του F-35 λόγω ανησυχιών ότι τα συστήματα S-400 θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα για την άμυνα του αεροσκάφους.  


Αλλά οι επιπτώσεις από την προτίμηση του Α/Α συστήματος S-400 από τους Τούρκους, δεν σταματούν εδώ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διμερής στήριξη μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανων  στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η οποία ζητάει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά S-400 στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου CAATSA, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να επιλέξει πέντε από τις 12 προτεινόμενες κυρώσεις, οι οποίες σχεδόν όλες τους είναι "σκληρές".