22 Αυγούστου 2019

Η εκσυγχρονισμένη "κορβέτα" Smerch (Project 1234.1) του Ρωσικού ΠΝ, εκτελεί δοκιμές ανοικτά της Ιαπωνίας.




Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διεξήγαγε ναυτική άσκηση στον κόλπο του Μεγάλου Πέτρου (σ.σ. έξω από το Βλαδιβοστόκ) στην Ιαπωνική θάλασα, όπου δοκιμάστηκαν οι επιδόσεις των Α/Α ναυτκών συστημάτων OSA-MA της κορβέτας "Smerch" (Project 1234.1).

Eπίσης, πέραν των δοκιμών του Α/Α συστήματος OSA-MA, που αποτελεί τη ναυτική (αλλά αναβαθμισμένη) έκδοση του γνωστού μας OSA-AKM, πραγματοποιήθηκαν και βολές επιφανείας-επιφανείας με τους αντιπλοϊκούς πυραύλους των πλοίων, τους P-120 Malakhit, καθώς και .με το πυροβόλο ΑΚ-176 των 76 χιλ. Ειδικά όσον αφορά το τελευταίο (ΑΚ-176), Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως θα αναπτυχθούν νέα βλήματα που θα δίνουν τη δυνατότητα στο Smerch να εκτελεί βολές έναντι χερσαίων στόχων που βρίσκονται βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα.

Η κορβέτα "Smerch" (Project 1234.1) ναυπηγήθηκε το 1984 και είναι στην ουσία ΤΠΚ, έχοντας συνολικό εκτόπισμα μόνο 660 τόνους (πλήρης). Με μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων, αλλά και λόγω του μικρού της προφίλ, έχει ως αποστολή την από απόσταση υποστήριξη του Ρωσικού Ναυτικού στον ναυτικό αγώνα επιφανείας εναντίον του Ιαπωνικού Ναυτικού. Όντας δηλαδή κρυμμένη και κατάλληλα "καμουφλαρισμένη" στις γεωγραφικές εξάρσεις της Ρωσικής Άπω Ανατολής, θα μπορεί να υποστηρίζει  τα μεγαλύτερα πλοία του Στόλου Ειρηνικού. Επίσης, χάρη στη δυνατότητα των αντιπλοϊκών πυραύλων P-120 Malakhit να εξοπλιστούν με πυρηνική κεφαλή, τα συγκεκριμένα πυραυλοφόρα πλοία αποκτούν και δυνατότητα πυρηνικής κρούσης.

Πέραν του P-120 Malakhit (6 πύραυλοι, με βεληνεκές 150χλμ), η Smerch είναι εξοπλισμένη με 20 συνολικά Α/Α βλήματα του συστήματος OSA-MA, ένα πυροβόλο ΑΚ-630 των30χιλ. κι ένα πυροβόλο ΑΚ-176 των 76 χιλ.