31 Αυγούστου 2019

Αποσύρθηκε η Airbus από τον Καναδικό διαγωνισμό ΝΜΑ.



Η Airbus ανακοίνωσε στις 30 Αυγούστου ότι το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αποσύρεται από τον διαγωνισμό του νέου μαχητικου αεροσκάφους του Καναδά.  



Η Airbus, σε ένα δελτίο τύπου, ανέφερε δύο παράγοντες ως καταλυτικους. Ο ένας είναι ότι οι απαιτήσεις ασφαλείας της Βορειοαμερικανικής Αεροπορικής Διοίκησης (NORAD) κάνουν ασύμφορη τη συμμετοχή εταιριών που έχουν αλυσίδες κατασκευής και επισκευής εκτός των καναδικών και αμερικανικών συνόρων. 

Ο άλλος είναι ότι η σημαντική πρόσφατη αναθεώρηση των υποχρεώσεων βιομηχανικών τεχνολογικών οφελών (ITB) του Καναδά, δεν αξιολογεί επαρκώς τις απλόχερες δεσμεύσεις και μεταφορά τεχνολογίας που πρότεινε το πακέτο Typhoon Canad, και οι οποίες ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία εστίασής του.  

Θυμιζουμε ότι Καναδάς στις 23 Ιουλίου δημοσίευσε αίτησή για υποβολή προτάσεων και πληροφοριών (RFP) για να αντικαταστήσει τον γηράσκοντα στόλο Boeing F/A-18 (CF-18) Hornets που διαθέτει. Στο αίτημα απάντησε η Σουηδία με το Saab Gripen E. το Ηνωμένο Βασίλειο με το Eurofighter Typhoon (η προσφορά έγινε από την Airbus κι όχι από την BAE Systems λόγω της συμμετοχής της πρώτης στην Bombardier με έδρα το Καναδά). Επίσης απάντησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με δύο εκπροσώπους, την Lockheed Martin με το F-35 Lightning II (JSF) και την Boeing με το F/A-18E/F Super Hornet.