29 Αυγούστου 2019

Αμερικανικός Στρατός: Tα άρματα διάσπασης ναρκοπεδίων ABV, θα επιχειρούν "σαν ένα", με συστήματα UAV-UAS.



Ο στρατός των Η.Π.Α. επιδιώκει να ενσωματώσει συστήματα τακτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS) με το άρμα διάσπασης ναρκοπεδίων Assault Breacher Vehicle.

Η συμβαλλόμενη διοίκηση του Αμερικάνικου Στρατού σχεδιάζει να ενσωματώσει ένα μικρό τακτικό UAS με το σύστημα διάσπασης ναρκοπεδίων Assault Breacher Vehicle, το οποίο είναι βασισμένο στο σασί του άρματος M1 Abrams, για να αυξήσει την επιβιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του στο πεδίο της μάχης.

Στις 26 Αυγούστου, η υπηρεσία δημοσίευσε το αίτημα της επικαιροποιημένης πρότασης υποστήριξης για την απόκτηση αδιευκρίνιστου αριθμού Unmanned Aerial Systems (UAS) τα οποία θα ενσωματωθούν με το Assault Breacher Vehicle (ABV), μέσω ανακοίνωσης που δημοσιεύτηκε στον κεντρικό συμβαλλόμενο δικτυακό τόπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

"Ο πρωταρχικός στόχος και αποστολή των UAS θα είναι να λειτουργεί ως αναμεταδότης επικοινωνιών αναπηδούσης συχνότητας μέσω του ασυρμάτου που θα μεταφέρει, καθώς και να παράσχει πρόσθετη επίγνωση της τακτικής κατάστασης (αναγνώριση) σε στρατεύματα που θα λειτουργούν από καλυμμένη και υπό απόκρυψη θέση", αναφέρει η ανακοίνωση.

Θυμίζουμε πως το άρμα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων (ABV) είναι ένα βαρύ τεθωρακισμένο όχημα στις υπηρεσίες του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και των Πεζοναυτών.

Με αυξημένες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα, το ABV μειώνει σημαντικά τον χρόνο εκκαθάρισης ναρκοπεδίων (ή και εμποδίων), από ώρες σε λεπτά. Αυτό επιτρέπει στα μάχιμα τμήματα (Τεθωρακισμένα και Μ/Κ Πεζικό), να προχωρούν πιο γρήγορα προς τα εμπρός για να παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη ή βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες.

Το σύστημα ABV αποτελείται από:

  • Το σκάφος του M1A1 Abrams. 
  • Έναν πυργίσκο με δύο συστήματα γραμμικής κατεδάφισης (με χρήση δύο ενεργητικών φορτίων εκκαθάρισης ναρκοπεδίων (MICLIC) με αντίμετρα- πυραύλους). 
  • Σύστημα σήμανσης εκκαθαρισμένων λωρίδων (LMS) · 
  • Σύστημα Ολοκληρωμένης Επιτήρησης κι αναγνώρισης. 
  • Έναν προσαρμογέα υψηλής ανύψωσης που τοποθετεί εναλλάξ ένα άξονα πλήρους πλάτους (FWMP) ή μια λεπίδα μάχης.


Το ABV, το οποίο απαιτεί πλήρωμα μόλις δύο στρατιωτών, βελτιώνει κατακόρυφα την κινητικότητα και την επιβίωση των τμημάτων ΜΧ Μάχης σε σχέση με τα παλαιότερα συστήματα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα και την ικανότητα να συμβαδίζει με τις δυνάμεις ελιγμού. 

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που μια δύναμη ελιγμού συναντήσει ένα ναρκοπέδιο που δεν μπορεί να αποφύγει, τότε αναπτύσσεται το ABV μπροστά, και δημιουργεί μια λωρίδα εκκαθάρισης πλάτους ισοδύναμου άρματος, με εκτόξευση αντιμέτρων MICLIC. Στη συνέχεια επιθεωρεί τη δημιουργηθείσα λωρίδα με το σύστημα FWMP, και τέλος, σηματοδοτεί την επιθεωρηθείσα λωρίδα με το LMS, ούτως ώστε να μπορέσουν τα τμήματα ελιγμού να διαπεράσουν το ναρκοπέδιο μέσα από τη λωρίδα.