25 Αυγούστου 2019

Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε: Τον Σεπτέμβριο στη Βουλή ο Νόμος για την FOS των Μirrage-2000





Το Σεπτέμβριο ο Νόμος- Σύμβαση για τα Mirage στη Βουλή Με Νόμο- Σύμβαση που μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμος να φύγει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να πάει στην Βουλή, στην επιτροπή εξοπλισμών για ενημέρωση των μελών και στη συνέχεια να εγκριθεί, φαίνεται πως φτάνει το τέλος στον πολυετή Γολγοθά των Mirage 2000 & Mirage 2000-5 Μk2. Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις τέσσερις εμπλεκόμενες εταιρίες, την Γαλλική και Ελληνική Διεύθυνση Εξοπλισμών κράτησαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σκληρών πολλές φορές διαπραγματεύσεων. Γαλλικό πολεμικό αεροπλάνο. 

Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί σε νομικά θέματα που έρχονταν σε αντίθεση οι Νόμοι Ελλάδας και Γαλλίας. Αποτέλεσμα ήταν να κάτσουν όλοι μαζί και να βρεθούν λύσεις ώστε να πάρουν ανάσα τα Γαλλικά μαχητικά της χώρας μας. Απ’ ότι έχει φανεί σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία, ο γόρδιος δεσμός λύνεται και για να επικυρωθεί η δουλειά που έχει γίνει πρέπει να περάσει από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Το θέμα της υποστήριξης των Mirage έχει ξεκινήσει να εξελίσσεται την τελευταία δεκαετία με πολλές δυσκολίες για τον εντοπισμό ανταλλακτικών που είναι απαραίτητα για μια σειρά υποσυστήματων του αεροσκάφους (ανταλλακτικά για φρένα, εκτινασσόμενα καθίσματα κτλ). 

Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, έως τώρα, με τα αποθέματα ανταλλακτικών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά κι από την τεχνογνωσία των μηχανικών της, οι οποίοι δύσκολα αποδέχονται ότι δεν μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί σ’ ένα μαχητικό Mirage. Η κορύφωση στο πρόβλημα έφτασε περίπου το 2015, σ’ ένα αεροσκάφος που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την Πολεμική Αεροπορία καθότι έχει σειρά επιχειρησιακών δυνατοτήτων που παρέχει στην αναχαίτιση, σε ναυτική και στρατηγική κρούση, που δεν παρέχει κανένας άλλος τύπος μαχητικού του Ελληνικού αεροπορικού οπλοστασίου. Γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα. 

Πηγή: ΗellasJournal







Σχόλιο AmynaGR

Eπιτέλους φαίνεται φως στο τούνελ, όσον αφορά την FOS για τα πολύτιμα Mirrage. Η διαδρομή όμως μέχρι να βγούμε, είναι μεγάλη, και θα πρέπει να επιταχύνουμε για να τα καταφέρουμε. Διότι τα Mirrage-2000 και -2005Mk2 είναι και θα είναι υπερπολύτιμα για την διατήρηση ισορροπιών στο Αιγαίο. Πολλοί θα σκεφτούν τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρουν στην ΠΑ στους τομείς της Ναυτικής κρούσης (Μirrage-2000 / AM39 Exocet) και της στρτηγικής κρούσης (Mirrage 2005 Mk2 / SCALP EG), και δεν έχουν άδικο. 


Μόνο που οι δυνατότητες τους δεν σταματούν εκεί. Ένα άλλο σημαντικότατο πλεονέκτημα που διαθέτουν έναντι των F-16 βρίσκεται και στο Σύστημα Αυτοποροστασίας τους, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων πιλότων τόσο των Mirrage, όσο και των F-16, δύναται να παρεμβάλει με μεγάλη επιτυχία τα ρανταρ των F-16 ακόμα και σε μεσαίες αποστάσεις (20-30 χλμ), κάτι που δεν επιτρέπει στα τελευταία την εξαπόλυση BVR πυραύλων.