21 Αυγούστου 2019

Ρωσικός Στρατός: Οι Ταξιαρχίες πυραύλων Iskander-Μ έχουν ενισχυθεί με οργανικές Μονάδες UAV Οrlan-10 και quadcopters.



Σύμφωνα με το Army recognition, οι ρωσικές στρατιωτικές ταξιαρχίες των πυραύλων Iskander-M και Tochka-U έχουν οπλισθεί με αριθμό από UAV Orlan-10 και τετρακόπερα (quadcopters). Με αυτές τις προσθήκες, οι Μονάδες θα είναι πλέον σε θέση να ανιχνεύσουν και να καταστρέψουν πιο αποτελεσματικά τους ανατιθέμενους στόχους. Επίσης, τα drones θα μπορούν να εντοπίζουν κατάλληλες θέσεις αποκρύψεως και εκτοξεύσεως για τους Πολλαπλούς εκτοξευτές. 

Η ρωσική ηγεσία πιστεύει ότι η χρήση drones και UAVs θα μετατρέψει τους πυραυλικούς σχηματισμούς σε πιο αυτόνομους σχηματισμούς, και πρακτικά άτρωτους για τον αντίπαλο, γράφει η εφημερίδα της Izvestia.

Ρωσικές πηγές του Ρωσικού ΥΠΕΘΑ ανέφεραν επίσης ότι η απόφαση να σχηματιστούν Mονάδες UAV στις Ταξιαρχίες Iskander-M, έγινε στις αρχές του έτους, όταν σε άσκηση των Ταξιαρχιών στο Transbaikalia συμμετείχαν και Μονάδες Drones. 

Πιο συγεκριμένα, η Υπομονάδα που είναι εξοπλισμένη Orlan-10 θα έχει ως αποστολή την ανεξάρτητη αναζήτηση στόχων στο πεδίο της μάχης, καθώς και την παροχή καθοδήγησης σε πραγματικό χρόνο στους πυραύλους. Τα Quadcopters από την άλλη, θα έχουν αμυντική αποστολή. Θα αναζητούν νέες περιοχές αναπτύξεως και απόκρυψης, θα λειτουργούν σαν αναμεταδότες επικοινωνιών, καθώς και σαν πλατφόρμες ασφαλείας έναντι ασύμμετρων απειλών (π.χ. Ειδικές Δυνάμεις).

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Πρώτο και βασικό είναι πως τα Orlan-10 έχουν ακτίνα δράσης μόλις το 1/4 του μέγιστου βεληνεκούς του Iskander (120 χλμ και 500 χλμ αντίστοιχα). Αυτό σημαίνει αυτομάτως, πως τα Orlan-10 δεν θα μπορούν να αξιοποιούνται σε όλες τις βολές, συνεπώς στις μακρινές βολές (άνω των 120 χλμ) θα συνεχίζεται να απαιτείται η εμπλοκή προϊστάμενων διοικήσεων για την παροχή πληροφοριών και στοχοποίησης.

Θυμίζουμε πως το Orlan-10 είναι ένα μέσο αερόχημα με ακτίνα 120 χλμ. Μπορεί να πετάξει για 14 ώρες και να ανέβει σε υψόμετρο 5 χλμ. Έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 14 κιλά και ωφέλιμο φορτίο 5 κιλών. Το drone μπορεί να μεταφέρει αρκετές κάμερες υψηλής ανάλυσης που λειτουργούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και νύκτας.