29 Αυγούστου 2019

Αμερικανός ΥΠΑΜ: Ξανά στο πρόγραμμα F-35 η Τουρκία αν "πετάξει" τους S-400 εκτός χώρας.





Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε πως οι "απειλές του Σουλτάνου", όπως η επίσξεψη του στη Μόσχα όπου είδε τα Ρωσικά μαχητικά Su-57 & Su-35, πιάνουν τόπο στις ΗΠΑ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως δίνουν παράθυρο ευκαιρίας στην Τουρκία για να επανέλθουν στο πρόγραμμα του F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF), αλλά μόνο εάν η τελευταία "διώξει" το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.

"Θα έπρεπε και πάλι να απαλλαγούν από το πρόγραμμα S-400, εντελώς έξω από τη χώρα", ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Mark Esper σε ερωτήσεις από δημοσιογράφους στις 28 Αυγούστου σχετικά με την πιθανότητα επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. "Τότε θα το ξακοιτούσαμε".

"Είμαι πολύ σαφής τόσο στα δημόσια σχόλιά μου όσο και κατ'ιδίαν με τον Τούρκο ομόλογό μου", δήλωσε ο Esper. "Δεν είναι πάρκινγκ στο γκαράζ, όπου πρέπει να βγει ένα αυτοκίνητο για να μπει άλλο. Είναι ή το ένα ή το άλλο."

Στη συνέχεια μάλιστα, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεωνστρατηγός Τζόζεφ Ντάντφορντ , σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας  στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας.

Ο Ντάνφορντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα «συμφώνησαν σε μια ευρεία προσέγγιση» όσον αφορά τις ανησυχίες της Τουρκίας για τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), αλλά απέφυγε να μιλήσει για  συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης κοινών συνοριακών περιπολιών.


Ο Ντάνφορντ υπενθύμισε επίσης και το «κοινό κέντρο ελέγχου» που δημιουργήθηκε από κοινού με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας της Τουρκίας στα σύνορα με τη  βόρεια Συρίας.
Τέλος, παρά την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ο Ντάνφορντ εμφανίστηκε θετικός  στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τη σχέση των δύο χωρών.
"Έχουμε περισσότερους τομείς σύγκλισης παρά απόκλισης", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
"Αν κοιτάξετε τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και το εθνικό συμφέρον των Η.Π.Α., είναι πολύ ευθυγραμμισμένα".