23 Αυγούστου 2019

8 UH-1Y Venom και 4 AH-1Z Cobra για την Τσεχία. €560 εκατ. το κόστος.



Το Υπουργείο Άμυνας και Ένοπλων Δυνάμεων της Τσεχικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε στις 22 Αυγούστου ότι επέλεξε το UH-1Y Venom και το AH-1Z Viper για να αντικαταστήσει το γηράσκοντά στόλο Ρωσικών ελικοπτέρων που διαθετει.  

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Λούμπομιρ Μέτναρ, το υπουργείο έλαβε δύο προσφορές για την αγορά ελικόπτέρων από την Αμερικανική κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέφερε είτε 12 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk για 13,2 δισεκατομμύρια κορώνες, είτε οκτώ ελικόπτερα UH-1Y Venom μαζί με τέσσερα ελικόπτερα AH-1Z Viper αξίας 14,5 δισεκατομμυρίων κορωνών (€560 εκατ). Και στις 2 τιμές περιλαμβάνονταν η συντήρηση και η εκπαίδευση του προσωπικού.  Η Τσεχική Δημοκρατία αποφάσισε να προμηθευτει τον συνδυασμό των 8 ελικόπτερων UH-1Y Venom και 4 AH-1Z Viper από τον αμερικανικό κατασκευαστή Bell Helicopter, καθώς έτσι θα εντάξουν και μεταφορικά (UH-1Y) και επιθετικά Ελικόπτερα (ΑΗ-1Ζ) στις τάξεις των ΕΔ τους.

Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους και οι παραδοσεις να ξεκινήσουν από το 2023. 

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του στρατού της και της συμμόρφωσης του με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, η Τσεχική Δημοκρατία σχεδιάζει με αυτή την προμηθεια να αντικαταστήσει 30-35 παλαιά ελικόπτερα, τα οποία λόγω παλαιότητας πλησιάζουν στο τέλος της επιχειρησιακης τους ζωής.