20 Αυγούστου 2019

Ισραηλ: Συστήματα APS Iron Fist LD για τα ΤΟΜΠ Eitan και Οχηματα ΜΧ




Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε σήμερα πως το επιλεχθέν σύστημα ενεργής προστασίας (APS) το οποίο θα εξοπλίσει το νέο ΤΟΜΟ Eitan, τα οχήματα ΜΧ D9, καθώς και λοιπά δευτερεύοντα οχήματα, είναι το Iron Fist.

Η έκδοση του Iron Fist που επιλέχθηκε είναι η Iron Fist Light-Decoupled, η οποία θα δίνει την δυνατότητα σε μικρότερα οχήματα (από άρματα μάχης) να την χρησιμοποιήσουν.

Το σύστημα APS Iron Fist παράγεται από την Ισραηλινή IMI, και διαθέτει ανεξάρτητης λειτουργίας οπτικούς αισθητήρες, ραντάρ ιχνηλατησης εισερχομένων απειλών, οι οποίοι ενεργοποιούν τον περιστρεφομενο εκτοξευτή αν εντοπίσουν κάποια εισερχόμενη απειλή (σε εύρος 360 μοιρών). Ο εκτοξευτής, μόλις δεχθεί την εντολή, εξαπολύει προς τον στόχο έναν αριθμό πυρομαχικών-αντιμέτρων, οι οποίοι τον καταστρέφουν.

Θυμιζουμε ότι μέχρι σήμερα, ο Ισραηλινός Στρατός χρησιμοποιεί συστηματα APS Trophy στα άρματα Merkava Mk3/4, καθώς και στα ΤΟΜΠ Namer. Η απόφαση του για επιλογή του Iron Fist στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ίσως έχει να κάνει με το μικρότερο βάρος του τελευταίου, κάτι που είναι βαρυνουσας σημασίας μιας και θα τοποθετηθεί σε ελαφρύτερα οχήματα.