20 Αυγούστου 2019

To Aζερμπαϊτζάν θα αποτελέσει τον νέο χρήστη του Πακιστανικού JF-17 Thunder.



Ο Πακιστανός πρέσβης που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, Saeed Khan Mohmand, ανέφερε πως το Αζερμπαιτζάν θα είναι ο επόμενος χρήστης του Πακιστανικού μαχητικού αεροσκάφους JF-17 Thunder.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπό παραγγελία αεροσκάφη θα αφορούν μια Μοίρα 10-12 μαχητικών σε πρώτη φάση, τα οποία θα προέρχονται από την Πακιστανική γραμμή παραγωγής.

Μετά την παραπάνω παραγγελία, το Αζερμπαϊτζάν θα διαθέτει τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη στον Καύκασο και Κεντρική Ασία, με εξαίρεση τη Ρωσία και την αδελφή χώρα Τουρκία, κάτι που αναμένεται να αλλάξει άρσην τις ισορροπίες στην περιοχή.

Θυμίζουμε πως το JF-17 είναι μονοκινητήριο μαχητικό 4ης γενιάς (αντίστοιχο των F-16 / M-2000), και είναι προϊόν κοινής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Πακιστάν, με τα πρώτα αεροσκάφη να εισέρχονται σε υπηρεσία το 2007. Μέχρι σήμερα, το έχουν προμηθευτεί το Πακιστάν (115+), η Νιγηρία (3), και η Μιανμάρ (16). Το πιο πιθανό είναι το Αζερμπαϊτζάν να προμηθευτεί την τελευταία έκδοση του μαχητικού, η οποία θα περιλαμβάνει νέο AESA ραντάρ, παθητικό σύστημα IRIST, σύστημα απεικόνισης κάσκας, νέα οθόνη πολλαπλών λειτουργιών, καθώς και νέο πιο ισχυρό κινητήρα.