Καταρχάς το Yak, είναι εξημερωμένο ζώο που ανήκει στα βοωειδή (όπως οι αγελάδες), και συναντάται στην Κεντρική Ασία, σε χώρες όπως το Νεπάλ, το Κασμίρ, το Ανατολικό Καζακστάν, η Μογγολία, και το Θιβέτ.
Ο Κινεζικός Στρατός από την άλλη, είναι ο μεγαλύτερος στρατός του κόσμου, με πάνω από 2 εκατομμύρια ενεργό προσωπικό, κι όσον αφορά τους εξοπλισμούς, συγκαταλέγεται 2η, με ετήσιο Π/Υ περίπου $250-350 δισ. (PPP). Aλλά παρά τα τεράστια μεγέθη του, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Yak για την διεξαγωγή μεταφορών στα δύσβατα μέρη, όπως στα Ιμαλάϊα, και στα σύνορα με την Μογγολία και το Καζακστάν.
Τα πλεονεκτήματα στην συγκεκριμένη περίπτωση του Yak, έναντι των υπόλοιπων μέσων, είναι τα παρακάτω:
- Έναντι των μουλαριών και των αλόγων: Σε αντίθεση με τα παραπάνω ιπποειδή, το Yak αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και μπορεί να κινηθεί εξίσου καλά σε τραχιές διαβάσεις. Αλλά το κυριότερο του πλεονέκτημα είναι πως μπορεί να δράσει σε υψόμετρα απαγορευτικά για πολλά ζώα, της τάξης των 4-6.000 μέτρων.
- Έναντι λοιπών τροχοφόρων μέσων: Η συγκεκριμένες περιοχές στερούνται κάθε είδος διαβάσεων και οδών, συνεπώς το Yak μπορεί κυριολεκτικά να πάει παντού. Και μάλιστα, το κάνει κι εξαιρετικά γρήγορα. Επίσης, είναι κατά πολύ φθηνότερο στη χρήση απ'οτι ένα όχημα.
Κι ο Κινεζικός Στρατός δεν είναι ο μοναδικός. Δεκάδες στρατοί, σύγχρονοι ή μη, χρησιμοποιούν "κτήνη" για αποστολές μεταφοράς προσωπικού κι εφοδίων. Συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού, αν κι ο τελευταίος το κάνει πλέον σε ελάχιστη κλίμακα.
Αμερικανοί Rangers, μεταφέρουν με τη βοήθεια ενός μουλαριού ένα πολυβομβιδοβόλο Mk-47, με πλήρη φόρτο πυρομαχικών. Κάτι το οποίο ήταν αδύνατο να πραγματοποιήσουν οι 2 κύριοι της φωτογραφίας. |
Τα αγαπητά μας ζώα λοιπόν, συνεχίζουν να υπηρετούν τον άνθρωπο σε αμιγώς στρατιωτικά καθήκοντα, αν και σε μικρότερη κλίμακα, παρά τις όποιες νέες αναπτύξεις ρομποτικών μηχανημάτων (UGVs).