Έμβλημα Ταξιαρχίας
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Θράκας πελταστής σε κίνηση και Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ). Συμβολίζει, την περιοχή που είναι ταγμένη να υπερασπίσει η Ταξιαρχία και τη μηχανοκίνησή της.
ΡΗΤΟ:"ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ" (Την πατρίδα δεν θα παραδώσω μικρότερη).
"Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά, ουδ' εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχίσω, αμυνώ δε υπέρ ιερών και οσίων, και μόνος και μετά πολλών την πατρίδα δε ουκ ελάττω παραδώσω".
Από τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων στη θεά Αθηνά.
"Δεν θα ντροπιάσω τα ιερά όπλα, ούτε θα εγκαταλείψω τον συμπολεμιστή μου με οποιονδήποτε και αν ταχθώ στη γραμμή θα υπερασπίσω, δε, τα ιερά και τα όσια και μόνος και με άλλους, και την πατρίδα, δε θα παραδώσω μικρότερη".
Η 7η Μ/Κ Ταξιαρχία που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 1996 αποτελεί την ιστορική συνέχεια του 7ου Συντάγματος Πεζικού, ενός Συντάγματος που συμμετείχε σε όλους του αγώνες του Έθνους από τα μέσα του 19ου αιώνα. Στις 21 Οκτωβρίου 1885, με απόφαση του Υπουργού Στρατιωτικών κ. Α. Μαυρομιχάλη, εγκρίθηκε η αρχική συγκρότηση του τότε 7ου Συντάγματος Πεζικού. Το 7ο ΣΠ έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Κρήτης το 1897, στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, στους Α΄ και Β΄ Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913), στις επιχειρήσεις της Βρετανοελληνικής Στρατιάς κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1917-1918), στην εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία (1919), στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922) και τέλος, στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941). Με τη συμμετοχή του σ’ όλους αυτούς τους αγώνες του Έθνους, το 7ο Σύνταγμα Πεζικού συνέβαλε ώστε ο Στρατός μας στο πέρασμα των χρόνων να πετύχει θριαμβευτικές νίκες και να κατακτήσει τρόπαια. Η λειτουργία του έπαυσε προσωρινά, στις 10 Φεβρουαρίου του 1941, λόγω της Γερμανικής Κατοχής. Συγκροτήθηκε εκ νέου στις 20 Ιουλίου του 1974, με την κήρυξη της γενικής επιστράτευσης λόγω της εισβολής των Τούρκων στη Κύπρο, στη Χρυσούπολη Καβάλας υπό τη ΧΙΙ Μεραρχία Πεζικού. Ακολούθως, μεταστάθμευσε σε Πρωτοκκλήσι, Κουφόβουνο και Λυκόφη όπου και τον Μάρτιο του 1996 αναδιοργανώθηκε σε 7η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού.
Από τα μέσα του 2000, η Ταξιαρχία με τις Μονάδες της συστρατωνίζεται στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ», που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Διοικητή του 7ου Συντάγματος κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913. Παράλληλα, με απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, έλαβε το όνομα «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ», σε ανάμνηση της συμμετοχής του στην ομώνυμη μάχη.
Οργάνωση
Η 7η Μ/Κ Ταξιαρχία είναι σχηματισμός που ανήκει στην ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχία, του Δ' Σώματος Στρατού. Σύμφωνα με ανοικτές πηγές, αποτελείται από τις εξής Μονάδες:
- Λόχο Στρατηγείου.
- 561 Μ/Κ Τάγμα ΠΖ.
- 642 Μ/Κ Τάγμα ΠΖ.
- 641 Τάγμα Πεζικού.
- Τάγμα Εθνοφυλακής (ΤΕ) Τυχερού.
- 7η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ).
- 131 Α/Κ Μοίρα Μέσου Πυροβολικού.
- 7ο Λόχο Αντιαρματικών (ΛΑΤ).
- 7ο Λόχο Μηχανικού (ΛΜΧ).
- 7ο Λόχο Διαβιβάσεων (ΛΔΒ).
- 7ο Τάγμα Υποστηρίξεως (ΤΥΠ).
Συνεπώς, πρόκειται για μία πολύ "δυνατή" Ταξιαρχία, με μείγμα Μονάδων μηχανοκίνητου και απλού Πεζικού. Η συνολική δύναμη της σε καιρό πολέμου με βάση την σύνθεσή της, εκτιμάται ότι είναι ανάμεσα στις 4-4.500 Αξιωματικούς κι Οπλίτες.
Αποστολή
Αποστολή της Ταξιαρχίας είναι η εμπλοκή και καταστροφή ή απόκρουση των εχθρικών δυνάμεων με τη χρησιμοποίηση πυρός, κίνησης και κρούσης, σε συνδυασμό με τα άλλα όπλα υποστήριξης και υποστήριξης μάχης, λαμβανομένου υπόψη ότι οι Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό ευελιξίας και ισχύος πυρός. Σύμφωνα με την θέση της, τομέας ευθύνης της είναι ο Νότιος Έβρος.
Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση αποτελεί την κύρια μέριμνα της Ταξιαρχίας και των Μονάδων της. Οι Μονάδες της Ταξιαρχίας διεξάγουν επιχειρησιακή εκπαίδευση, η οποία υλοποιείται κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες, σύμφωνα με τις Γενικές Οδηγίες Εκπαίδευσης του ΓΕΣ, τις Ειδικές Οδηγίες Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Όπλων - Σωμάτων και τις Συντονιστικές Οδηγίες Εκπαίδευσης των προϊσταμένων κλιμακίων και με γνώμονα την προσαρμογή της στο επιχειρησιακό περιβάλλον και το είδος του αγώνα που θα κληθούν να δώσουν οι Μονάδες και οι Ανεξ. Υπομονάδες της, βάσει της αποστολής τους. Πιο συγκεκριμένα, η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού περιλαμβάνει την:
Εκπαίδευση Αξκων-Μ.Υπξκων-ΕΜΘ-ΕΠΟΠ.
- Τα στελέχη του Σχηματισμού φοιτούν σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία, λόγω θέσης και βαθμού και συμμετέχουν σε πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με επιδιωκόμενο σκοπό την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του Προσωπικού και των Μονάδων της Ταξιαρχίας, προκειμένου να είναι ικανά να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους ανατίθενται για την εκτέλεση της αποστολής τους.
- Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων
- Σχολεία ειδικοτήτων.
- Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες.
Επιδίωξη της Ταξιαρχίας είναι η εκπαίδευση του προσωπικού στην απόκτηση πολλαπλών γνώσεων, με στόχο να καταστεί πολλαπλασιαστής ισχύος και παραγόμενου αποτελέσματος. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται:
- Βολές με όλα τα οπλικά συστήματα (ΒΟΠ, Α-Τ, ΠΒ, Α/Α οπλικά συστήματα κ.λπ.), που διαθέτει ο Σχηματισμός από το σύνολο του προσωπικού του.
- Εκπαίδευση των Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ) – Δοκιμές των ειδικών σχεδίων, με σκοπό την επαύξηση της ετοιμότητας.
- Εκπαίδευση στα πλωτά μέσα στο ΚΕΠΜ του Δ΄ ΣΣ.
- Συστηματική εκπαίδευση στα αντιαεροπορικά, αντιαρματικά και σύγχρονα οπλικά συστήματα υψηλής επιχειρησιακής αξίας.
- ΤΑΜΣ μικρών κλιμακίων σε όλες τις φάσεις του αγώνα με πραγματικά πυρά και στον αγώνα εντός των κατοικημένων τόπων. Διεξαγωγή πολεμικών παιγνίων στην Αίθουσα Προσομοίωσης Επιχειρήσεων της Ταξιαρχίας, με αντικειμενικό σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού στη διαδικασία της νέας επιχειρησιακής εκπαίδευσης, καθώς και την αξιολόγηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων.
- Συμμετοχή των Μονάδων Ελιγμού της Ταξιαρχίας στο πολεμικό Παίγνιο «ΙΑΝΟΣ», που διεξάγεται στο Κέντρο Προσομοίωσης Επιχειρήσεων και στο οποίο παρέχεται η δυνατότητα δοκιμής των επιχειρησιακών τους σχεδίων.
- Συμμετοχή των Μονάδων Ελιγμού της Ταξιαρχίας στο πολεμικό Παίγνιο «ΙΑΝΟΣ», που διεξάγεται στο Κέντρο Προσομοίωσης Επιχειρήσεων και στο οποίο παρέχεται η δυνατότητα δοκιμής των επιχειρησιακών τους σχεδίων.
- Χρήση των εξομοιωτών Α-Τ (Αντιαρματικών) όπλων TOW και FAGOT, όπλων ευθυτενούς τροχιάς, καθώς και του συστήματος «STEEL BEAST» βολής άρματος LEO1A5.
- Διεξαγωγή στο ΠΒΑΞ βολών «μεμακρυσμένων αποστάσεων», με την εκτέλεση βολών από απόσταση μεγαλύτερη των 3.500 μέτρων και μέχρι τα 3.800 μέτρα, με σκοπό τη μέγιστη αξιοποίηση του βεληνεκούς βολής των σύγχρονων αρμάτων μάχης.
- Επιχειρησιακές Αναγνωρίσεις-Επάνδρωση Τοποθεσίας.
- Τετραήμερα νυκτερινής-επιχειρησιακής εκπαίδευσης.
- Εκπαίδευση των τμημάτων Εθνοφυλακής.
Πηγή: ΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου