Η Τουρκία έλαβε σημαντική εισροή μετρητών από την Κίνα στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας τον Ιούνιο, η οποία αφορούσε την εκλογή δημάρχου "Κωνσταντινουπόλεως", αναφέρει με έντονο επικριτικό ύφος το Bloomberg.
Όπως λέει χαρακτηριστικά, "τα κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που μεταφέρθηκαν από την κεντρική τράπεζα της Κίνας ήταν το μεγαλύτερο πακέτο υποστήριξης που εστάλη ποτέ από τη χώρα στην Τουρκία".
"Η εισροή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Τουρκία έλαβε ένα τόσο σημαντικό ποσό βάσει της συμφωνίας με το Πεκίνο, σχετικά με την ανταλλαγή λίρας-γιουάν, που χρονολογείται από το 2012".
Ο ιστότοπος σημείωσε επίσης ότι τα μετρητά είχαν έρθει σε κρίσιμη στιγμή για την Τουρκία, όταν η απόφαση για επανάληψη των εκλογών προκάλεσε τις έντονες ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την πολιτική σταθερότητα της χώρας, προσθέτοντας μακροχρόνιες ανησυχίες για την οικονομία της.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση από το 2018, όταν η νομισματική κρίση "έσβησε" το 28% της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου. Ο υψηλός πληθωρισμός, η ανεργία και το χρέος είναι μεταξύ των λοιπών προβλημάτων τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Τέλος, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα είναι γνωστό πως για να σώσει ακόμα μεγαλύτερη πτώση της λίρας, πούλησε την άνοιξη, μεγάλα ποσά των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.
Αυτή η είδηση έρχεται ως επακόλουθο κι επεξήγηση της Τουρκικής σιγής στο θέμα των Ουιγούρων. Επίσης είναι κάτι παραπάνω από πασιφανές, πως η Τουρκία δεν διατηρεί απλώς "ευκαιριακές" σχέσεις με τις 2 υπερδυνάμεις εκτός ΝΑΤΟ (Ρωσία-Κίνα), αλλά μάλλον πρόκειται για "σύγκλιση" συμφερόντων κι
απόψεων.
Αυτό που πρέπει λοιπόν εμείς να συμπεράνουμε, σύμφωνα πάντα με την ταπεινή άποψη του blog, είναι να προσέχουμε ιδιαίτερα σε ποιον εμπιστεύομαστε τα μεγάλα "assets" του τόπου. Διότι μπορεί να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.
Τέλος, να τονίσουμε για άλλη μια φορά (πάντα θα το κάνουμε), πως είναι εντελώς λάθος να βλέπουμε την Τουρκία όπως την βλέπαμε το 2000. Η Τουρκία έχει αλλάξει προ πολλού στρατόπεδο, με κύριο σκοπο να αλλάξει το status quo της περιοχής. Κι εμείς αντί να την "λιανίσουμε" διπλωματικά, την υποστηρίζουμε με ΜΟΕ, ανταλλαγές επισκέψεων και ήπιες παρατηρησεις.