16 Αυγούστου 2019

Νέο AESA radar για τις Ισραηλινές κορβέτες Saar 5.



Τουλάχιστον μία από τις 3 συνολικά κορβέτες Saar-5 του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού αναβαθμίστηκε με το νέο ραντάρ ELA-2258 Advanced Lightweight Phase Array (ALPHA), μετά τις δημοσιοποιημένες εικόνες της πρόσφατης πολυεθνικής άσκησης «Mighty Waves». Το ραντάρ ELA-2258 είναι ραντάρ AESA πολλαπλών λειτουργιών, που λειτουργεί στη ζώνη S για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των εισερχόμενων εναέριων απειλών, αλλά και για την παροχή καθοδήγησης για τα οπλικά συστήματα του πλοίου. Ισραηλινές πηγές δήλωσαν το 2017 ότι οι κορβέτες INS Hanit και INS Eilat τύπου Saar 5, θα αναβαθμιζόταν με νέο ραντάρ, προκειμένου να επιτευχθεί η ενσωμάτωση  του νέου Α/Α βλήματος Barak 8.

Κορβέτα Saar 5.

H κορβέτα Saar 5 είναι τα μεγαλύτερα πλοία επιφανείας του Ισραηλινού ΠΝ. Στην ουσία είναι μικρές κορβέτες (Avisos), με εκτόπισμα μόλις 1275 τόνων.

Αλλά πέραν του μικού τους εκτοπίσματος, είναι εξοπλισμένες σαν "αστακοί", καθώς διαθέτουν σόναρ, πρηγμένο ραντάρ (AESA μετά την αναβάθμιση), κι από οπλισμό 8 βλήματα επιφανείας-επιφανείας Harpoon, 64 Α/Α βλήματα Barak 1 (ή 16 Barak 8 μετά την αναβάθμιση), καθώς και 2 εκτοξευτές τορπιλών Mark 32 με 6 τορπίλες.

Από Janes