14 Αυγούστου 2019

ΑΠΟΨΗ: Πόσο πιθανό είναι η Τουρκία να αλλάξει τα δημογραφικά στοιχεία της Β.Συρίας;



Το ιστορικό της Τουρκίας στη Συρία, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας διαχρονικά, δείχνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την νέα ασφαλή ζώνη,  προκειμένου να αναδιαμορφώσει "εκ βάθρων",  το δημογραφικό αποτύπωμα της περιοχής.

Θυμίζουμε εξάλλου, πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί για μήνες ότι θα ξεκινήσει μια διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση που θα αποσύρει από την περιοχή το Κουρδικό YPG, λέγοντας ότι η Κουρδική δύναμη αποτελεί επέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο αγωνίζεται για αυτοδιοίκηση στην Νοτιοανατολική Τουρκία, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Η επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία έχει μπλοκαριστεί μέχρι στιγμής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστηρίζουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αποτελούμενες κυρίως από μαχητές του YPG, προκειμένου να συμβάλλουν στην νίκη έναντι του ISIS. Ωστόσο, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα να δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων για την επίβλεψη μιας ασφαλούς ζώνης στη Συρία. Δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για τη συμφωνία, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι οι διαφορές παραμένουν σχετικά με το μέγεθος της ασφαλούς ζώνης.

Με βάση τις προηγούμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, φαίνεται πως η επιθυμητή νέα ζώνη θα είναι το ίδιο επικίνδυνη για όλους τους κατοίκους της, με του Κούρδους να βρίσκονται στην κορυφή.

Από το 2016, και σε όλη τη διάρκεια της Τουρκικής κατοχής του καντονίου του Αφρίν για παράδειγμα, η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα για να αποτρέψει τις τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εκτόπισης περισσότερων από 100.000 ιθαγενών Κούρδων από την περιοχή. Το αντίθετο μάλιστα....

Η Τουρκία επέτρεπε επίσης (με το να μην κάνει απολύτως τίποτα), την αποίκιση άλλων εκτοπισμένων Αραβών από άλλες περιοχές της Συρίας, στις κενές πλέον Κουρδικές εστίες. Μάλιστα, τους έδωσε και άδεια παραμονής στην περιοχή επ'αόριστον. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, δημιουργησε νέα δημογραφικά στοιχεία σε μια περιοχή που πριν λίγο καιρό ήταν συντριπτικά Κουρδική.

Μετά την προκαταρκτική συμφωνία όμως της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στις 7 Αυγούστου για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης ανατολικά του Ευφράτη, εκτιμάται πως θα συμβεί πάλι το ίδιο σενάριο όπως στο Αφρίν, με μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμών Κουρδικής καταγωγής, κι αντικατάστασής τους με νέους Αραβικής καταγωγής. 

Επίλογος

Η άποψη του AmynaGR είναι πως οι Τούρκο, θα κάνουν αυτό που ξέρουν καλά. Σφαγές, εκκαθαρίσεις, λεηλασίες, και βίαιες μαζικές εκτοπίσεις. Αυτό είναι δεδομένο, κι ας βάζουν τον μανδύα του "ειρηνιστή".

Πιστεύουμε όμως ταυτόχρονα, πως η Τουρκία μπαίνει όλο και πιο βαθειά στο "κολαστήριο" που λέγεται Συρία. Κι εκεί όλοι οι συμμετέχοντες, πλην πιθανώς των Ρώσων, την περιμένουν είτε εκδικητικά (Ισραήλ, ΗΠΑ), είτε τελείως εχθρικά (YPG, Συριακός Στρατός).