5 Αυγούστου 2019

Independent: Η Ρωσία θα ωφεληθεί "γεωστρατηγικά" από την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας.





"Η απόκλιση της Τουρκίας από τους δυτικούς εταίρους της υπέρ της Ρωσίας, υποστηρίζεται από τη στρατηγική της Μόσχας η οποία είναι «να μετατρέψει την οικονομική δύναμη σε πολιτική επιρροή και στρατηγικό πλεονέκτημα»", δήλωσε ο δημοσιογράφος Borzou Daragahi στην βρετανική εφημερίδα The Independent.

"Αυτό επέτρεψε στη Μόσχα να εκμεταλλευτεί ένα λιμάνι της Τουρκίας στην ακτή της Μεσογείου, χάρη στην έξυπνη ενεργειακή διπλωματία", η οποία είναι η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιου.





ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

"Η Τουρκία ήταν σταθερά στερεωμένη στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με την έντονη αντίθεσή της στον κομμουνισμό και τον φόβο των ρωσικών αυτοκρατορικών φιλοδοξιών. Αλλά η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης απέσυρε ένα σημαντικό εμπόδιο στη Ρωσοτουρκικές σχέσεις, και οι Ρώσοι αξιωματούχοι κατάφεραν να οικοδομήσουν οικονομικούς και, κυρίως, ενεργειακούς δεσμούς", δήλωσε ο Daragahi.

"Ένας πρώην δυτικός διπλωμάτης περιέγραψε πως η κυβέρνηση της Ρωσίας μέσω της Gazprom, παρέσυρε τους Τούρκους αξιωματούχους στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream που παρέκαμπτε τις χώρες διαμετακόμισης της Ανατολικής Ευρώπης", συμπλήρωσε.

Μια σημαντική επίσης πρόοδος για τα ρωσικά συμφέροντα ήρθε το 2010 όταν η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας  Rosatom κέρδισε την προσφορά για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Akkuyu, στη νότια Τουρκία.

"Η αρχική συμφωνία επέτρεψε στη Rosatom και στον Τούρκο εταίρο της να χτίσουν εργοστάσια, αποθήκες, εμπορικές επιχειρήσεις, διοικητικά κτίρια και άλλα κτίρια στην περιοχή. Ωστόσο, η κατασκευή τους βρέθηκε σε αδιέξοδο, έως ότου η Άγκυρα επανήλθε με νέους ευνοϊκότερους όρους", δήλωσε ο Daragahi.

Η νέα συμφωνία δίνει στην Rosatom τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου και της επιτρέπει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει θαλάσσια λιμάνια και τερματικά. Η δημιουργία του νέου λιμένα θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία στρατηγική βάση εφοδιαστικής στην Ανατολική Μεσόγειο για τις επιχειρήσεις της,, συμπλήρωσε.




Οι στενότεροι δεσμοί της Τουρκίας με τη Μόσχα οδήγησαν επίσης στην Τουρκική απόκτηση των ρωσικής κατασκευής συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Η συμφωνία θεωρείται ως εντυπωσιακό παράδειγμα της απόκλισης της Τουρκίας από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι θεωρούν την παρουσία ενός ρωσικού συστήματος σε συμμαχικό έδαφος ως πιθανή σημαντική παραβίαση ασφαλείας.

Η Ρωσία συνεργάζεται επίσης στενά με την Τουρκία στη συριακή διαμάχη, παρά το ότι υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές.

Η Τουρκία και η Ρωσία είναι και οι δύο συμμετέχοντες στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αστάνα, οι οποίες λειτουργούν ως εναλλακτική λύση στις παγιωμένες διαπραγματεύσεις που εγκρίθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι δύο χώρες τέλος, υπέγραψαν συμφωνία πέρυσι για την αποφυγή επίθεσης του συριακού καθεστώτος στην Idlib, την τελευταία επαρχία που κράτησε η αντιπολίτευση.

Μετάφραση από το Avhalnews και την Independent.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου