8 Αυγούστου 2019

Οι Δυνάμεις κατοχής του Τουρκικού Στρατού στη Συρία.





Πριν λίγες μέρες, ο εκπρόσωπος της Συρίας στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Αστανα του Καζακστάν, ονόματι Μπασαρ Ζαφαρι, έδωσε στη δημοσιότητα το μέγεθος του Τουρκικού Στρατού, που βρίσκεται εντός της Συρίας. Συνολικά ο Τουρκικός Στρατός διαθέτει:

  1. 10.650 προσωπικό.
  2. 166 άρματα.
  3. 278 ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ.
  4. 18 Πολλαπλούς Εκτοξευτες Πυραύλων.
  5. 173 όλμους.
  6. 41 εκτοξευτες Α-Τ βλημάτων, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς.
Σημειωνεται ότι στους παραπάνω αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι δυνάμεις του FSA, καθώς και διάφορες άλλες οργανώσεις που λειτουργούν κάτω από την "ομπρέλα" του Τουρκικού Στρατού.

Όσον αφορά το προσωπικό, αποτελείται κυρίως από μόνιμα στελέχη, και σε μικρότερο βαθμό από κληρωτους, κάτι που υποδεικνύει την χαμηλή εμπιστοσύνη που τυγχάνουν από την ηγεσια του Τουρκικού Στρατού. Επίσης, ένας άλλος εξίσου σημαντικός λόγος είναι και οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε περίπτωση απώλειας κάποιου κληρωτου.





Οχήματα 

Τα άρματα που βρίσκονται εντός της Συρίας είναι ένα μείγμα σύγχρονων και αναβαθμισμενων αρμάτων, Leo 2A4Tr και M60T αντίστοιχα. Επίσης, υπάρχει κι ένας σημαντικός αριθμός παλαιοτερων Μ60Α3ΤΤS των 105 χιλ. (40-50 άρματα), τα οποία αναλαμβάνουν δευτερευοντες ρόλους φύλαξης εγκαταστάσεων.

Τα ΤΘ οχήματα (ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ) που επιχειρούν, είναι κυρίως AIFV (ΤΟΜΑ) εξοπλισμένα με πυροβόλο 25mm, καθως και τροχοφορα ΤΟΜΠ.




Επιλογος

Οι αριθμοί του προσωπικού και των οχημάτων σημαίνουν για την χώρα μας, πως για όσο η Τουρκια θα είναι παρούσα στη Συρία, θα είναι πολύ δύσκολο γι'αυτην να εμπλακεί σε μια διπλή αναμέτρηση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συνεπως, παρά τα όσα λένε οι Τούρκοι περί επιτυχούς διεξαγωγής "2,5 πολέμων ταυτόχρονα", οι αριθμοί λένε πως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Κι αυτό διότι αρκετό κύριο υλικό της 1ης Στρατιά βρίσκεται αρκετά μακρυά από τον χώρο δράσης του. Ας το έχει αυτό υπόψη η χώρα μας....