13 Αυγούστου 2019

Κι επίσημα πλέον οι ΗΠΑ, μελλοντικός χρήστης του Iron Dome.


Η σύμβαση για την αγορά δύο συστημάτων Iron Dome για την αεράμυνα μέσου βεληνεκούς του Στρατού των Η.Π.Α. έχει οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπεύθυνο για τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού Αεράμυνας Daryl Youngman.






Το Iron Dome αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Raytheon και την ισραηλινή αμυντική εταιρία Rafael. 

Τώρα που η σύμβαση έχει οριστοποιηθεί, ο στρατός θα είναι σε θέση να επιταχύνει τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και τις λεπτομέρειες όσον αφορά την παραλαβή των συστημάτων, δήλωσε ο Daryl Youngman.

Το Iron Dome

ο Iron Dome είναι ένα σύστημα C-RAM (Counter-Rocket, Artillery and Mortar), σε συνδυασμό με ένα Α/Α σύστημα μέσου βεληνεκούς. Συνεπώς, δεν είναι απλώς ένα Α/Α σύστημα μέσου βεληνεκούς (όπως οι Ελληνικοί Hawk), αλλά ένα πολυεργαλείο στα χέρια του κάθε Διοικητή. Μοορεί να αναχαιτιζει κάθε είδους απειλή που προέρχεται από το αέρα, από αεροσκάφη, μέχρι και βλήματα όλμων.






Το σύστημα είναι αποτελεσματικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ενώ μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους. Υπενθυμίζουμε ότι το Iron Dome έχει βεληνεκές 4 έως και 70 χιλιόμετρα. Οι επιδόσεις του, καθώς και η τιμή του (€45-85 εκατ. η κάθε Πυροβολαρχία), ίσως αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα, για την αντικατάσταση πλειάδας παλαιότερων Α/Α συστημάτων. Από τα OSA-AK, μέχρι και τα MIM-23 HAWK.