15 Αυγούστου 2019

O ηλεκτρικός turboprop κινητήρας Catalyst, θα αποτελέσει την επιλογή του υβριδικού Α/φους TriFan600.



Η General Electric, ανακοίνωσε για πρώτη φορά στο EAA AirVenture στο Oskosh, ότι ο νέος ηλεκτρικός κινητήρας της, που ονομάζεται Catalyst, θα χρησιμοποιηθεί στο υβριδικό αεροπλάνο XTI TriFan600. 

Ο κινητήρας, ο οποίος θα παράγει ισχύ 1 μεγαβάτ, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξή των πρώτων αεροσκαφών με ηλεκτρική πρόωση. 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς στροβιλοκινητήρες που απαιτούν ξεχωριστό στρόβιλο για κάθε έλικα, εδώ η πρόωση παρέχεται σε έναν ενιαίο στρόβιλο που περιστρέφει πολλαπλές προπέλες σε ένα αεροσκάφος, αναφέρει ο Craig Hoover, Υπεύθυνος Μονάδας Γενικής Αεροπορίας της GE Aviation. 

Αυτό επιτρέπει στα υβριδικά αεροσκάφη (κάθετης και συμβατικής αποπροσγείωσης), να έχουν περισσότερους πόρους πρόωσης, το οποίο με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για τους σχεδιαστές αεροσκαφών να αναμορφώσουν όλα τα θεμελιώδη στοιχεία του σχεδιασμού. 

Ο Hoover ανέφερε επίσης, ότι το τρέχον τεχνολογικό επίπεδο των συσσωρευτών, δεν επιτρέπει στα αεροσκάφη να πετούν σε μεγάλες αποστάσεις. 


CATALYST / ΧΤΙ Τrifan600




Το πιο σημαντικό από τα προνόμια του Catalyst  πάντως, είναι ότι τα αεροσκάφη θα μπορούν να πετούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα και ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος με ηλεκτρικό κινητήρα. Επιπλέον, ο κινητήρας Catalyst, μαζί με την ισχύ που παρέχει, θα επιτρέψει τη μεταφορά μεγαλύτερων φορτίων. 

Θυμίζουμε πως η General Electric εισήγαγε τον Catalyst το 2015, τον πρώτο στροβιλοκινητήρα που σχεδιάστηκε από το μηδέν και διέθεσε 400 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξή του. Μέσω των νέων τεχνικών και τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν από το παραπάνω πρόγραμμα, σήμερα εν έτει 2019, το αρχικό βάρος του κινητήρα μειώθηκε κατά 5% και η κατανάλωση καυσίμου βελτιώθηκε κατά 1%. 

Για το αεροσκάφος TriFan600, ο κινητήρας θα έχει ισχύ περίπου 1.400 ίππων το οποίο με τη σειρά του αντιστοιχεί σε περίπου 1 MW ισχύος. Τέλος, όσον αφορά την μεταφορική του ικανότητα, το αεροσκάφος θα μπορεί να μεταφέρει συνολικά 6 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του πιλότου.

Μετάφραση από την ιστοσελίδα της General Dynamics.