12 Αυγούστου 2019

Ο Αμερικανικός Στρατός θέλει το νέο του τυφέκιο να είναι "stealth". Τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.


Ο στρατός των Η.Π.Α. σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες αιχμής για να μειώσει σημαντικά το θόρυβο και την οπτική υπογραφή των τυφεκίων επόμενης γενιάς που σκοπεύει να αποκτήσει, σύμφωνα με νέα στοιχεία του προγράμματος Κοινής Υπηρεσίας Μικρών Όπλων.




Τα τυφέκια επόμενης γενιάς του Αμερικανικού Στρατού, θα συνδυάζουν τη σημερινή ισχύ πυρός, αλλά με μειωμένες οπτικές και ακουστικές υπογραφές. Οι κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ συνεργάζονται με στρατιωτικούς ερευνητές για νέες λύσεις που θα βοηθήσουν στην "εφεύρεση" ενός τελείως νέου τυφεκίου, που θα επιτρέψει στα Αμερικανικά στρατεύματα να αποκτήσουν κρίσιμο τακτικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.


Από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή, είναι η ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών που θα παρέχουν τυφέκια χαμηλού βάρους, με μειωμένη οπτικοακουστική υπογραφή (stealth), καθώς και "σχεδόν" μηδενική ανάκρουση.






Πάντως, για να είναι τα νέα τυφέκια πραγματικά «stealth», δεν αρκεί μόνο να αφαιρεθεί ο θόρυβος της πυροδότησης και η οπτική υπογραφή του όπλου. Σύμφωνα με το defence-blog, οι μηχανικοί καταβάλλουν προσπάθειες και για τη μείωση της οπτικής υπογραφής "πρώτου πυροβολισμού". Είναι γνωστό άλλωστε, ότι στα σημερινά όπλα, οι βολές παράγουν έντονη λάμψη, και το μόνο που γίνεται για να μειωθεί κάπως η τελευταία, είναι η χρήση φλογοκρύπτη.





Θυμίζουμε, ότι ο λόγος που γίνεται αυτό (η λάμψη), προέρχεται κυρίως από την μίξη της εναπομείνουσας άκαυστης πυρίτιδας και του υπάρχοντος οξυγόνου μέσα στην κάννη.



Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα που έχει επιλεχθεί και βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών, είναι η προσθήκη ενός ειδικού εξαρτήματος, που θα αφαιρεί τελείως το οξυγόνο από την κάννη. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός πιο αποτελεσματικού φλογοκρύπτη, πιστεύεται ότι θα εκμηδενίσει σε τεράστιο βαθμό την λάμψη που δημιουργείται από τα σημερινά όπλα. Επίσης, η παραπάνω λύση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, μειώνει σε τεράστιο βαθμό και τον παραγόμενο "θόρυβο".Στιγμιότυπα από την εκτέλεση δοκιμαστικών βολών που αφορούν το νέο τυφέκιο επόμενης γενιάς. Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά, η προσθήκη του εξαρτήματος που εμποδίζει το οξυγόνο να εισέλθει στην κάννη, μειώνει μεν σε τεράστιο βαθμό την λάμψη, αλλά μετά την 3η βολή. Το νέο τυφέκιο επόμενης γενιάς του Αμερικανικού Στρατού, είναι παραπάνω από φανερό ότι προορίζεται για χρήση από τις Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις, οι οποίες θέλουν ένα όπλο όσο γίνεται πιο "stealth", οπτικοακουστικά.