5 Αυγούστου 2019

ΑΚΥΡΟ από ΗΠΑ σε επιχείρηση της Τουρκίας στη Β.Συρία.




Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βορειοανατολική Συρία θα ήταν απαράδεκτη και θα υπονόμευε τις προσπάθειες για την εξασφάλιση των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας καθώς και την καταπολέμηση των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μοργκάν Ορτάγκους.





Η δήλωση έρχεται αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με ύφος "χιλίων Καρδιναλλίων", δήλωσε την Κυριακή ότι "η Τουρκία θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτόνομων διοικήσεων και των πολιτοφυλακών που κατευθύνονται από το YPG ανατολικά του ποταμού Ευφράτη".

"Εισήλθαμε στο Αφρίν, στην Γαρμπάλ και στην Αλ-Μπαμπ. Τώρα θα εισέλθουμε στα ανατολικά του Ευφράτη ", δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις πόλεις που είχαν καταληφθεί στις προηγούμενες τουρκικές επιθέσεις.

"Αυτό θα ήταν απαράδεκτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες", ανέφερε ο Οτάγκουος, προτρέποντας την Τουρκία να "συνεχίσει να εργάζεται με την Ουάσινγκτον για να λύσει την κατάσταση".

"Θα μπορούσαμε να πούμε πως τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και  παροτρύνουμε την Τουρκία για άλλη μια φορά να συνεργαστεί μαζί μας σε μια κοινή προσέγγιση", ανέφερε.

Η πιθανότητα μιας τουρκικής επιχείρησης αυξήθηκε σημαντικά από τον Ιούλιο, όταν δεκάδες χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα άρχισαν να συγκεντρώνονται στα νότια σύνορα της Τουρκίας. Οι δηλώσεις των υπερασπιστών και των υπουργών Εξωτερικών σηματοδότησαν ότι η Άγκυρα έχει χάσει την υπομονή της με τις ΗΠΑ η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια Τουρκική επίθεση χωρίς την συγκατάθεσή της.






Η Άγκυρα βλέπει τις συριακές Κουρδικές ομάδες που ελέγχουν την περιοχή ως επεκτάσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Τουρκία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


"Οποιεσδήποτε ασυντόνιστες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας θα υπονομεύσουν αυτό το κοινό συμφέρον. Αυτή η μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία, ενώ οι επιχειρήσεις του συνεργάτη μας (YPG) και του τοπικού Συριακού Συνδέσμου εναντίον των επιχειρήσεων του ISIS συνεχίζουν, προκαλεί σοβαρή ανησυχία ».



Τέλος, οι Κούρδοι διοικητές δήλωσαν ότι "είναι έτοιμοι για μια τουρκική επίθεση, μόνο που οι συγκεκριμένες μάχες στα σύνορα θα τραβήξουν στρατεύματα μακριά από τον αγώνα εναντίον του ISIS"


ΣΧΟΛΙΟ AMYNAGR

Εκτιμούμε πως μια τέτοια ενέργεια (επίθεση στη Συρία) θα αποτελέσει ενέργεια, που θα ξεχειλίσει το ποτήρι στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

"Ερντογάν, πάτα το κουμπί και "μπες""..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου