9 Αυγούστου 2019

NEC: Έκανε το πρώτο βήμα στη δημιουργία "ιπτάμενων μη επανδρωμένων ταξί" (ΒΙΝΤΕΟ).





Στις 4 Αυγούστου, η γνωστή σε όλους μας Ιαπωνική NEC, δημοσίευσε βίντεο στο Youtube όπου φαίνονται στιγμιότυπα από δοκιμές που πραγματοποιούν στο νέο τους "πείραμα". Πρόκειται για ένα "φουτουριστικό" μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV), το οποίο όμως προορίζεται για μεταφορά επιβατών, ή εφοδίων. Θα είναι δηλαδή, εάν όλα πάνε κατ'ευχήν, ο αντικαταστάτης των γνωστών μας ταξί.

Το όχημα όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, διαθέτει 3 τροχούς- 2 πίσω κι ένας εμπρός, καθώς και τέσσερις κινητήρες. Η κίνηση του καθώς και η φιλοσοφία του, είναι όπως των τετρακοπτέρων. Σε εμάς πάντως, όλο το παρακάτω θέαμα μας θύμισε στιγμιότυπα από ταινίες επιστημονικές φαντασίας.

Tο παραπάνω όχημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, με όλο και περισσότερες εταιρείες κολοσσούς όμως να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του, μεταξύ των οποίων, η Uber και η Bell.




Άποψή μας είναι πάντως, πως αν και το αερόχημα προορίζεται για μεταφορά επιβατών (ταξι) και για μεταφορά εφοδίων, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεσοπρόθεσμα. Τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει η κατάλληλη νομοθεσία αλλά και οι κατάλληλες υποδομές για την εύρρυθμη λειτουργία τους και δράση τους.

Εκεί όμως που το παραπάνω αερόχημα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα και μάλιστα να καλύψει μια επιτακτική ανάγκη, είναι στις στρατιωτικές μεταφορές. Το μέγεθός του ,το βάρος του, αλλά και οι βασικές του επιδόσεις (μέγιστο ωφέλιμο βάρος 200 κιλά), συνηγορούν στο γεγονός πως τα παραπάνω αεροχήματα μπορούν να αποτελέσουν άριστες εναέριες πλατφόρμες αναγνώρισης και κατάδειξης, καθώς και μέσα για εκτέλεση προωθημένων μεταφορών. Η δυνατότητα του δε να προσγειώνεται σε δύσβατα μέρη καθώς και η δυνατότητα αιώρησης, το κάνουν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του κάθε Διοικητή. Τέλος, ένας άλλος τομέας όπου μπορούν να αποδώσουν, είναι για αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν κι άλλες εταιρειες με παρόμοια οχήματα επίδειξης τεχνολογίας, που θα μας εντυπωσιάζουν